ecologisch beheerde tuin (8000m2)

.............

Borders lenteklaar maken.

De lentezon voelt al behaaglijk, de eerste kieviten zijn hoorbaar in de verte. De vroege bolgewassen geven al vrolijke kleuraccenten aan de tuin. Alles om me heen roept “voorjaar”, behalve de vroege ochtend. De vorst heeft alles een witte waas gegeven, de bodem is hard en dus koud.

Het is ieder jaar weer het twijfelmoment om de borders al van het oude plantenstro te ontdoen. Hier en daar is het jonge groen al weer aan het uitlopen, maar het is nog kwetsbaar. Het oude blad en stengels geeft nu in elk geval nog wat beschutting. Het is per slot van rekening Groningen: zelfs als er geen wind is waait het!

Op zulke dagen begint het tuindersbloed te kriebelen en te stromen. Andere jaren starten we zo rond half maart met het opschonen van de borders. Het oude plantmateriaal wordt versnipperd tussen de planten gestrooid. Dat geeft enige voeding en zorgt voor een humusrijke en luchtige bodem. Grassen knippen en plukken we altijd als laatsten. Onze ervaring is dat tussen en onder het stro de egels hun overwintering vinden. Een enkele keer hebben we een hazenleger met jonge haasjes tussen het blad aangetroffen. We gunnen ze nog even rust tot de temperaturen echt wat hoger zijn.

Ik houd mezelf ook nog maar even in. Die borders komen later wel. Er is nog genoeg snoei- en zaagwerk te doen in de boomgaard.