ecologisch beheerde tuin (8000m2)

.............

Alledaags bijzonder.

In het voorjaar kijk ik uit naar uit naar de eerste sneeuwklokken, krokussen en andere vroege bloeiers als voorboden voor de lente. Net als voor veel andere tuinliefhebbers het startsignaal van een nieuw tuinseizoen: scheuren, stekken, zaaien, de aanschaf van nieuwe planten, borders aanpassen en vooral ook lekker buiten werken. En toch, …

hoe kleurrijk en subtiel deze bloemen ook kunnen zijn, het zijn de alledaagse madelief en de paardenbloem die bij mij het echte voorjaarsgevoel wakker maken. Mazzel dus met deze zachte winter, al de hele winter zijn deze planten dapper blijven bloeien.

Het zijn planten die zich geweldig aanpassen aan de omstandigheden en alleen daarom al bewonderenswaardig. Zelfs na een maaibeurt komen de bloemen alweer vlot tevoorschijn. Sommigen noemen deze planten mede daarom ongewenste onkruiden. Planten die hardnekkig het hele groeiseizoen hun schoonheid tonen, en zich even hardnekkig uitzaaien. Ja, ook op plaatsen waar je ze liever niet hebt. Op onze zandgrond is dat niet zo’n groot probleem. Je verwijdert ze makkelijk uit de borders. En in de wat wildere gedeelten krijgen ze alle ruimte om hun schoonheid te tonen. In het hoger gelegen deel van de wilde weide volgen de paardenbloemen het sneeuwklokjes spektakel op. En zeg nou zelf, een wei vol gele paardenbloemen, pinksterbloemen en zuring is toch een prachtig gezicht. De vele insecten en vogels vermaken zich er in ieder geval altijd prima.