tuinplantenkwekerij en -verkoop

kijk- / bezoektuin

tuinadvies

OVER ONS

OVER ONS

Ruim 20 jaar de Groene Gast: van weiland tussen de weilanden naar een kleurrijke oase vol leven. Het monotone grasland wordt met licht sturende handen geboetseerd tot een gevarieerde begroeiing. Natuur en cultuur ontmoeten elkaar in een dynamisch samenspel. De verwachte en vooral de onverwachte beweeglijkheid van de natuur wordt de leidraad voor het zuivere beheer van het erf. 

 

Geen dag is hetzelfde,

geen plant is voor de eeuwigheid.

Klaas, de kweker.

Willem, de plantkundige en voor de grote lijnen.

ons professionele team

KWEKERIJ

 

De Groene Gast is een ambachtelijke kwekerij van niet-alledaagse tuinplanten te Lucaswolde, in het Westerkwartier van de provincie Groningen. De kwekerij is gecombineerd met een kijktuin/bezoektuin (8000 m2).

Wij gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen en we kweken stevige kwaliteitsplanten zoveel mogelijk vanuit duurzame  en biologische principes.

Het assortiment van de kwekerij is wisselend, niet alleen per jaar, maar ook gedurende het seizoen. Daarom heeft de Groene Gast geen catalogus. Onze voorkeur gaat uit naar natuurlijk ogende planten die een sierwaarde hebben. Daarnaast vinden we het belangrijk dat ze ook van toegevoegde waarde zijn voor het dierlijk leven (biodiversiteit) en goed winterhard zijn. Planten voor zowel schaduwplekken als volle zon: voorjaarsbloeiers, zomerbloeiers en veel hoog opschietende najaarsbloeiers.
Voorbeelden van planten die we in ons assortiment hebben zijn tuingeraniums, phlomis, sanguisorba's, asters, monarda's.

Regelmatig, uit nieuwsgierigheid, kweken we ook enkele één- en tweejarigen of minder winterharde vaste planten. Sinds kort horen daar ook bijzondere groenteplanten bij.

De foto’s op deze website en de fotogalerij geven u wellicht een indruk van het plantenaanbod.

KIJKTUIN

 

Natuurlijkheid en natuurlijke dynamiek zijn de leidraad bij de opzet en het onderhoud van de tuin. Bloemenweides met veel inheemse planten wisselen af met borders waarin sierplanten met een natuurlijke uitstraling ruimschoots toegepast zijn.

Een hoogstamboomgaard, een grote natuurlijke vijver, moestuin en bosje zorgen verder voor een grote variatie aan begroeiing en leefplekken. Stinzenplanten en andere bollen, zomer- en herfstbloeiers, vrucht- en zaaddragende planten zorgen jaarrond voor voedsel voor allerlei insecten, vogels en kleine zoogdieren.

Door onze natuurvriendelijke manier van werken is de tuin zeer aantrekkelijk voor mens, dier en plant.

De Groene Gast is een (be)leeftuin die alle zintuigen prikkelt, met veel afwisseling en rustige zitjes om van deze schoonheid te genieten. Om ook anderen van deze weldadige rijkdom te laten genieten is de tuin een deel van het seizoen geopend. Hiermee hopen we tot inspiratie te dienen om zo de biodiversiteit in ieders eigen leefomgeving een positieve impuls te geven.

 

Kwekerij en verkoop zijn geopend vanaf 22 april t/m 18 september,
Elke vrijdag van 13.00 – 17.00 uur en zaterdag van 10.00 – 17.00 uur
en tijdens open tuinweekenden

De Tuin is weer open vanaf 20 mei.

Groepen zijn, op afspraak, van harte welkom voor een uitgebreide rondleiding, ook buiten de vaste openingstijden.